Intro : workshop “Mad Max” Paracord Bracelet – Dutch/Nederlands

Eerst gewoon wat info over parakoord, geschiedenis, soorten en waar je het zoal voor kan gebruiken.

Wil je direct naar de Workshop gaan, klik dan hier, of boven via het menu “Workshop” en dan “Bushcraft Workshop “Mad Max” parakoord armband”.

Parakoord is ontstaan in de periode van WWII, waar het werd gebruikt voor de lijnen van een parachute, elke parachute was uitgerust met 24 individuele lijnen van elk 4.30m lang. Echte of goede parakoord is gemaakt van nylon, wat zeer sterk is en goed bestand tegen vocht, schimmel, rot en bepaalde zuren. Er zijn ook andere soorten parakoord te vinden in de handel die bijvoorbeeld gemaakt zijn van polyester, deze zijn over het algemeen minder van kwaliteit.

Parachutisten in WWII sneden de touwen van hun parachute om deze te kunnen gebruiken voor allerlei doeleinden. Typische toepassingen zijn het bevestigen van uitrusting aan harnassen, als dummy koorden om te voorkomen dat kleine of belangrijke items verloren gaan, om rugzakken aan voertuigrekken te binden, camouflagenetten aan bomen of voertuigen vast te zetten – Paracord is ook onder andere gebruikt tijdens de STS-82 Space Shuttle Missie voor het herstellen van de Hubble Space Telescoop.

Tegenwoordig wordt parakoord veel gebruikt in outdoor, bushcraft en survival scenario’s, zoals : vastsjorren bij maken van onderkomen, schoenveters, vislijnen, tandflos, naaien, afbinden van wonden, maken van splint …

In het alledaagse leven wordt het o.a. gebruikt voor het maken van : lanyards, riemen, hondenriemen en … armbanden

De originele Mad Max armband komt voor in de film Mad Max Fury Road uit 2015, en wordt gedragen door Tom Hardy ( zie foto ) – deze is gemaakt uit één stuk parakoord, het aantrekkoord wordt vastgehouden door twee lussen die vast geweven in de cobra stitch zitten. Door gebruik ( zweet, rek, regen ) zal de aantrekkoord los komen te zitten en dit kan niet aangepast worden, de armband zal dan los komen te hangen, zoals hieronder bewust of niet al het geval is.

Boven en onder, voorbeeld foto van de originele Mad Max armband, zoals die o.a. op Amazon verkocht wordt door High Plains Paracord

Wat is er nu zo speciaal aan onze uitvoering van de “Mad Max” parakoord armband? Eigenlijk is het zeer simpel, vrijwel alle armbanden met een “buckle” of gesp en ook de originele Mad Max armband, zijn lastiger om te maken, en, buiten als armband, vrijwel verder onbruikbaar. Ook voor het recupereren van het touw is het in de meeste andere vormen moeilijk tot bijna onmogelijk zonder de armband te beschadigen, wat bij deze uitvoering niet het geval is.

Gebruik, ander dan als armband :

De armband bestaat uit twee stukken, een basis ( middenstuk ) en het langere gevlochten ( cobra stitch ) gedeelte. Maak de armband los door de cobra stitch achteruit te schuiven, zodat de lus die de aantrekkoord vasthoudt vrij komt. Haal de knoop nu uit de lus, klaar. Je hebt nu een sleutelhanger/lanyard, en belangrijkste misschien, door de combinatie middenkoord en cobra stitch, heb je een verschuifbaar systeem en twee lussen, waarmee je tijdens kamperen/bushcraft verschillende dingen kan doen :

  • vastmaken en ophangen van persoonlijke spullen op kamp (schoenen, kleding …)
  • vastmaken en ophangen in een boom van vuilniszakken, zakken met etenswaren.
  • zelfgemaakte possible pouches monteren aan je riem
  • ophangen of vastmaken van tools zoals een bijl
  • afsluiten van zakjes, pouches …

Heb je door omstandigheden nood aan het parakoord touw zelf, schuif dan de cobra stitch achteruit, zodat de lus die de aantrekkoord vasthoudt vrij komt. Haal de knoop nu uit de lus, schuif de cobra stitch nu helemaal naar voren over de lus, en trek het middenstuk uit het gevlochten gedeelte. Zonder dit middenstuk is het heel eenvoudig om de twee gelaste einden van de cobra stitch los te maken, en de armband verder te ontknopen. Je hebt nu een stuk touw van ongeveer 2 a 2.5m en een lus. De lus kan eventueel dienen om een prusik knoop rond het touw te maken. Zo heb je meteen ook een instant spankoord ter beschikking.

De uit elkaar genomen armband is ook gemakkelijk terug te monteren, en het verlies aan touw wegens nieuwe las aan het uiteinde is minimaal.

Zoals eerder gezegd, deze uitvoering van de Mad Max armband is mooi, en tegelijk een handige tool om altijd bij je te hebben. Veel plezier met de workshop en met je armband !

Naar de workshop !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *