Bushcraft Workshop “Mad Max” parakoord armband

Mad Max paracord bracelet

Deze workshop is onder andere gemaakt voor mensen die de sessie “Mad Max” parakoord armband gevolgd hebben op een Bushcraft Weekend, en een opfrissing nodig hebben, maar kan uiteraard ook perfect dienen als handleiding voor iemand die met parakoord wil beginnen en zijn eerste armband wil maken. Het verschil met andere handleidingen of YouTube video’s over armbanden is dat deze speciale versie “Mad Max” armband ook echt kan gebruikt worden voor andere zaken als alleen rond je arm. Het is een armband, sleutelhanger, lanyard en kan ook gebruikt worden om dingen vast te maken en/of op te hangen, en dit allemaal zonder de armband te moeten demonteren. De Mad Max parakoord armband is een bruikbaar veelzijdig survival en bushcraft tool.

“Mad Max” parakoord armband

Om te beginnen heb je twee stukken parakoord nodig,
een stuk van ongeveer 1m en een stuk van 2m, het korte stuk is de basis van de armband,
het lange stuk wordt gebruikt voor de “cobra stitch”, de knoop die gebruikt wordt voor deze armband.
het stuk van 1m is waarschijnlijk lang genoeg voor de meeste mensen – in veel gevallen is 0.70 tot 0.80 cm zelfs meer dan genoeg
het stuk van 2 meter moet soms langer zijn, afhankelijk van de dikte van de pols en/of de kwaliteit van de parakoord.
2 meter is zeker genoeg voor kinderen, 2.20 is beter voor volwassenen. Je moet met een bepaalde soort parakoord al één keer een armband gemaakt hebben om te kunnen bepalen hoelang de lange koord eigenlijk moet zijn.

Alle koordeinden dienen dichtgebrand te zijn – dit tegen uitrafelen van de parakoord.

In het volgende stappenplan heb ik gewerkt met 3 kleuren, speciaal om alles extra duidelijk te maken. Het zwarte koord is de basis van de armband – de binnenkant. Het rood-groene koord word gebruikt voor de cobra stitch. Natuurlijk kan je ook zelf een meerkleurige armband maken, voor het lange koord heb je dan 2 kleuren parakoord nodig van elks ongeveer 1meter. De twee kleuren dienen dan aan elkaar “gelast” te worden, dit doe je met een kaarsje waarbij je twee uiteinden tegelijk verwarmd aan de kaarsvlam tot deze net beginnen te smelten – druk dan de twee einden voorzichtig tegen elkaar. Opgelet ! dit kan enige oefening vereisen + voorzichtig dat je je niet verbrand.

1

boven : het zwarte koord voor de basis, vouw precies in twee. Onder : de koord voor de cobra stitch, ook precies in twee vouwen om het middelpunt te bepalen ( in dit voorbeeld weet je precies waar het middelpunt is, n.l : de las.

2

doe de lus van het lange touw ( rood-groen) over de lus van het korte touw ( zwart )

3

vouw het linker koord ( rood ) naar rechts over het zwarte koord

4

leg het groene koord over het rode koord

5

vouw het groene koord onder het zwarte door, en dan door de lus aan het rode koord links naar boven

6

trek het groene en rode koord aan tot alles net vast zit ( handvast ) – dit is de eerste cobra stitch

7

vanaf nu start je steeds met het touw daar waar het kleine lusje zit ( hier groene lus, rode koord ) plooi het rode koord naar links over het zwarte koord

8

vouw het groene koord over het rode koord

9

vouw het groene koord onder het zwarte door, en dan door de lus van het rode koord rechts naar boven

10

trek het groene en rode koord aan tot alles net vast zit ( handvast )

11

weer starten bij het groene lusje : plooi het rode koord over het zwarte

12

plooi het groene koord over het rode – onder het zwarte door – door de lus van het rode koord naar boven

13

beide koorden aantrekken, en opnieuw starten aan het groene lusje : plooi het rode koord over het zwarte

14

plooi het groene koord over het rode – ga onder het zwarte door – door de lus van het zwarte koord naar boven – beide koorden aantrekken

Waar ga je nu verder ? – juist, aan de kant van het lusje. En zo ga je verder tot je de gewenste lengte bekomt.

Hoe lang moet het cobra stitch gedeelte zijn ? – de cobra stitch moet uiteraard voldoende van je pols bedekken. Aan de onderkant van je pols, daar waar de knoop zal komen laat je de twee uiteinden elkaar ontmoeten of laat je een beetje opening, een opening vergemakkelijkt het kwijtgeraken van de overschot van het basiskoord. In het filmpje zal je zien dat die uiteindelijke opening nogal groot is. Dit hoeft niet, je kan de armband volledig laten aansluiten, of zelfs iets verder zodat de armband zelfs iets los rond je pols zit als hij volledig gesloten is ( opgelet : misschien meer koord nodig ). Doe dit volledig naar eigen smaak.

Opgelet ! in het filmpje worden de eindjes van de cobra stitch afgebrand vóór de cobra knopen bij elkaar gedrukt worden – je kan dit best erna doen, zo kan je de uiteindelijke lengte van de cobra stitch beter bepalen, en dus ook de opening tussen de einden wanneer de armband gesloten ( of bijna gesloten ) rond je pols zit.

Opgelet ! vóór je de cobra stitch bij elkaar drukt steek je een aansteker, stift of iets anders dat dik genoeg is in de lus aan het uiteinde van je basiskoord, als je dit niet doet loop je de kans de knopen van je armband over het uiteinde dan de lus van je basiskoord te duwen – waardoor je helemaal opnieuw moet beginnen.

Wanneer de armbandlengte volledig naar wens is, knip je de uiteindjes af op ongeveer 8 a 10mm, dan verwarmen met een aansteker of kaarsvlam, en het eindje voorzichtig platdrukken met een plat metalen voorwerp ( zijkant metalen gedeelte aansteker, een mes, … )

Steek dan de uiteinden van de basiskoord door de lus aan de andere kant, druk de cobra stitch nu stevig omhoog in de richting van de lus zodat de uiteinden van de basiskoord goed vast zitten.

Bepaal de lengte van de sluitkoord door de armband net voldoende open te maken zodat hij over je vlakke hand kan. Anders dan in het filmje laat je de armband in deze stand staan, en begin je zo aan de stopper knoop. Op deze manier is het veel makkelijker de stopper knoop op de juiste plaats te knopen.

Klik op het schermpje om ondertiteling te starten, keyboard icoontje rechts onder.

De Stop Knoop

Met het linkerkoordje maak je een lus – onderdoor – naar rechts

Met het rechterkoordje maak je een lus – aan de bovenkant – naar links

Het koordje dat nu aan de rechterkant zit – plooi omhoog – door de lus aan de linkerkant – naar beneden

Het koordje aan de rechterkant – plooi naar beneden – langs onder door de lus aan de rechterkant

Vergewis je ervan of de knoop nu op de juiste plaats zit. Nu moet je de knoop ‘bewerken’ – aantrekken aan alle einden tot de knoop goed vastzit – eindjes afknippen, ongeveer 8 a 10mm, eindjes verwarmen en platdrukken

De 2 kleuren las

Als je met twee kleuren werkt, dan heb je die minder mooie las, als je die kwijt wil, leg de linkerkoord dan met de las boven en rechts van de basiskoord

In dit geval ga je met dezelfde koord ( rood ) – over de las – onderdoor – door de lus van de rode koord links, zorg dat het kleine lusje precies over de las past – trek de beide koorden goed aan, zorgend dat de las verdwijnd onder de lus. Hou er rekening mee dat je wel ongeveer 5cm koord verliest aan de kant van de rode koord in dit geval ( of anders gezegd, de groene blijft 5 cm langer )

Deze handleiding is nog niet helemaal klaar, maar al volledig bruikbaar om de armband succesvol te maken, wij zullen deze zo spoedig mogelijk aanvullen met nog meer nuttige informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *